واردات از چین

واردات از چین

واردات از چین (چالش ها و فرصت ها)

کشور چین اصلی ترین شریک تجاری ایران است و بیشترین واردات کالا از چین به ایران از مبدا این کشور است. ایران نیز به چین صادرات داشته و صادرات به چین نیز همواره توسط ایران صورت گرفته و بدین ترتیب مراودات تجاری دو طرفه میان این دو کشور برقرار بوده است. سهم قابل توجهی از تجارت خارجی ایران با اختلاف در دستان کشور چین است و محصولات و کالاهای چینی، از خانه گرفته تا صنعت، در تمام بازارهای داخلی کشور موجود هستند.

استفاده از نیروی کار ماهر، تکنولوژی پیشرفته و دستمزد پایین کارگر باعث شده تا تجارت با چین یکی از به‌صرفه‌ترین روش‌های تجارت بین‌المللی برای اغلب بازرگانان باشد. همچنین با کم رنگ‌تر شدن مراودات تجاری ایران با سایر کشورها، واردات از چین در سال‌های اخیر افزایش‌یافته، به‌طوری‌که بسیاری از بازرگانان به تجارت با چین ترغیب شده‌اند. تجارت با چین شروع خوبی برای فعالیت افراد تازه‌کار و مبتدی است؛ زیرا موقعیت تجاری و اقتصادی این کشور به‌دلیل حجم بالای صادرات و واردات بین ایران و چین اختصاص‌یافته است.

حجم و میزان واردات از چین به ایران

مطابق با آخرین آمارها ارائه شده توسط مرکز توسعه تجارت ایران، میزان واردات کالا از چین به ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش ۱۱ درصدی داشته است و این امر نشان دهنده رشد روزافزون تبادلات مالی و تجاری میان کشور ایران و چین است. ایران نیز به کشور چین صادرات داشته و تا حدود نیم درصد از بازار محصولات و مواد اولیه کشور چین را در دست دارد. امکاناتی که کالاهای چینی در اختیار ایرانیان قرار می دهند، در مقایسه با امکانات و هزینه کالاهای غربی، جذاب تر و به صرفه تر است و می تواند نیازهای مشتریان ایرانی را تا حدود زیادی برآورده کند.

نزدیک به یک چهارم از نیاز بازار داخلی ایران از کشور چین تامین می شود و پیش بینی شده است که براساس سیاست های دو کشور این میزان هر سال افزایش پیدا می کند و شاید تا چند سال آینده این میزان حتی تا دو برابر نیز افزایش پیدا کند. پیش بینی این میزان با توجه به تفاهم نامه همکاری ایران و چین و همچنین تحریم هایی که هر ساله علیه ایران و چین از سوی غرب وضع می گردد چندان نیز دور از واقعیت نیست و بسیاری از کارشناسان اقتصادی و بازرگانی بر این امر تاکید می کنند.

بیشترین کالاهایی که از کشور چین به ایران صادر می شود شامل وسایل نقلیه موتوری، تجهیزات ارتباطی و مخابراتی، موتورهای الکتریکی و پارچه و منسوجات نساجی است. البته این میزان هر ساله تغییر می کند، محصولات دیگری جایگزین می شود و خانواده وارداتی ۱۰ میلیارد دلاری را تشکیل می دهند که سال به سال نیز در حال افزایش است.

واردات از چین

چرا تجارت با چین سودمند است؟

در حال حاضر به علت محدود شدن روابط تجاری ایران با دیگر کشورها و وجود تحریم‌های اقتصادی، چین بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران است. تجارت با چین در سال‌های اخیر به دلایل زیر افزایش چشمگیری داشته است:

  • کیفیت محصولات
  • قیمت به صرفه
  • تنوع بالای محصولات
  • سرعت واردات

مراحل واردات از چین

کشور چین به علت تولید انبوه کالا و محصولات مختلف، ۲۰ درصد از کل آمار واردات جهان را در اختیار دارد. به همین جهت اگر قصد واردات از چین را دارید یکی از دشواری‌های مسیر شما، تحقیق بازار و پیدا کردن محصول مناسب و پرسود است. از این رو باید برای تجارت با چین از مشاوره بازرگانی در امور واردات و صادرات استفاده کنید. به طور کلی مراحل واردات از چین شامل موارد زیر است:

  • بررسی مقررات و قوانین وارداتی از چین
  • انتخاب کالا و شناسایی تأمین کننده مناسب در چین
  • بررسی و انتخاب روش حمل و نقل
  • ثبت سفارش و پرداخت هزینه
  • تهیه و ارسال فاکتور پروفرما
  • انتخاب شرکت حمل و نقل
  • پرداخت هزینه حمل و نقل
  • صدور پروفرمای وارداتی
  • تهیه اظهارنامه وارداتی
  • پرداخت هزینه‌های گمرکی
  • تحویل کالا

شرکت بازرگانی طاتا در تمامی مراحل واردات کالا از چین، از جمله تحقیق بازار و منبع‌یابی (سورسینگ)، تا ثبت سفارش و ترخیص کالا، در کنار شماست تا به راحتی کالای خود را از گمرک ایران ترخیص نمایید.

بررسی قوانین و مقررات واردات از چین

در این مرحله باید با مقررات و قوانین واردات کالا آشنا شده و مطمئن شوید که کالای شما با شرایط و قوانین سازگار است. برای واردات کالا از چین به ایران، باید از سامانه‌های الکترونیکی مربوطه؛ از جمله سامانه وزارت صمت، سامانه برگه بهداشت و سامانه ثبت اطلاعات و مدارک استفاده کنید. مطابق با قوانین، هر کالایی دارای یک کد تعرفه است که کالاها بر اساس این کد بسته‌بندی می‌شوند. برای هر گروه وارداتی قوانین مشخصی وجود دارد. همچنین اطلاع از کالاهای ممنوعه برای از دست نرفتن زمان و هزینه حیاتی است.

واردات از چین

انتخاب کالا و شناسایی تامین کننده مناسب در چین

در ابتدا باید کالای مورد نظر خود را شناسایی کنید. برای این کار می‌توانید از جستجو در سایت‌هایی مانند علی بابا، Made in China و جستجو در سایت نمایشگاه Canton Fair استفاده کنید. پس از شناسایی کالا، نوبت به مرحله منبع‌یابی برای خرید کالا است. این امر نیازمند مهارت‌های تحقیق بازار در هر دو زمینه داخلی و خارجی است.

بررسی و انتخاب روش حمل و نقل

در این مرحله باید روش حمل و نقل بین المللی مورد نظر برای انتقال کالا از چین به ایران را انتخاب کنید. روش‌های حمل بر اساس نوع، حجم و وزن بار و هزینه متفاوت است. حمل کالا از چین به طور کلی به دو صورت حمل و نقل دریایی و حمل و نقل هوایی انجام می‌گیرد. ارسال بار به صورت هوایی با استفاده از یکی از شرکت‌های ایران‌ایر، ماهان، ترکیش ‌ایرلاین، امارات ‌ایرالاین و قطر ‌ایرویز هستند. لازم به ذکر است بارهایی که به طور هوایی به ایران ارسال شوند اکثرا در فرودگاه امام خمینی یا به صورت خرده بار و یا LCL (گروپاژ) حمل می شوند.

بنادر چینی که مبدأهای حمل بار شما محسوب می‌شوند عبارت‌اند از:بندر گوانجو، بندر شانگهای، بندر شنزن، بندر نینگبو و …

  • واردات از بندر گوانجو چین

بندر گوانجو در جنوب چین واقع شده و یکی از پربارترین بنادر جهان محسوب می‌شود. این بندر به دلیل واقع شدن در نزدیکی شهرهای صنعتی و دسترسی آسان به سایر مناطق جغرافیایی چین، به عنوان یکی از مهمترین درگاه‌های وارداتی و صادراتی چین به شمار می‌رود. بسیاری از کالاهای مورد نیاز در بازار جهانی، از جمله لوازم الکترونیکی، مواد غذایی، لوازم خانگی، پوشاک، محصولات فلزی و … از طریق بندر گوانجو صادر می‌شوند.

  • واردات از بندر شانگهای چین

بندر شانگهای در شرق چین قرار داشته و به به دلیل واقع شدن در مرکز تجارت بین‌المللی و دسترسی آسان، به عنوان یکی از مهمترین درگاه‌های چین به شمار می‌رود. واردات از بندر شانگهای به صورت گسترده‌ای انجام می‌شود. این بندر به دلیل داشتن زیرساخت‌های حمل و نقل به‌روز و تکنولوژی‌های جدید، برای شرکت‌هایی که به دنبال کاهش هزینه‌های حمل و نقل هستند، بسیار جذاب است. این بندر دارای انواع وسایل حمل و نقل از جمله کشتی، قایق، کامیون و قطار است که می‌توانند به طور موثری برای انتقال کالاها به سایر مناطق جغرافیایی جهان استفاده شوند.

ثبت سفارش و پرداخت هزینه

پس از انتخاب تأمین کننده، روش حمل و نقل و بررسی مقررات و قوانین وارداتی، می‌توانید سفارش خود را ثبت کنید. در صورت داشتن کارت بازرگانی می‌توانید سفارش خود را ثبت کنید، در غیر این صورت با درخواست واردات از شرکت بازرگانی طاتا، صفر تا صد واردات کالا را از خرید تا ترخیص، به تیم ما واگذار نمایید و لذت تجارت آسان و پرسود را در کنار ما تجربه نمایید.

تهیه و ارسال فاکتور پروفرما

در ابتدا، شما باید با فروشنده چینی تماس بگیرید و پیش فاکتور پروفرما (Proforma Invoice) را برای سفارش خود درخواست کنید. این پیش فاکتور شامل اطلاعاتی مانند نام محصول، قیمت، تعداد و شرایط تحویل است.

واردات از چین

انتخاب شرکت حمل و نقل

شما باید یک شرکت حمل و نقل را برای حمل کالا از چین به ایران انتخاب کنید. برای این کار یا می‌توانید از سایت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و یا کشتی رانی‌های خارجی استفاده کنید.

پرداخت هزینه حمل و نقل

شما باید هزینه حمل و نقل را به شرکت پرداخت کنید. هزینه حمل و نقل به تعداد و وزن کالا و نوع حمل و نقل بستگی دارد.

صدور فاکتور وارداتی

بعد از پرداخت هزینه حمل و نقل، شما باید فاکتور را از شرکت حمل و نقل دریافت کنید. این پروفرما شامل اطلاعاتی مانند مقدار کالا، قیمت، کشور مبدأ، کشور مقصد، نام شرکت و شماره تلفن شما است.

تهیه اظهارنامه وارداتی

شما باید اظهارنامه وارداتی (Import Declaration) را از سامانه EPL تهیه کنید و اطلاعاتی مانند نام کالا، قیمت، تعداد و مبلغ کل پرداختی را وارد کنید.

پرداخت هزینه های گمرکی

هنگام واردات کالا از کشورهای دیگر، هزینه‌های گمرکی و مالیاتی می‌تواند برای واردکننده محصولات مشکل‌ساز باشد. برای پرداخت این هزینه‌ها، ابتدا باید مبلغ هر یک از آن‌ها را محاسبه کنید.
هزینه‌های گمرکی شامل مواردی مانند مالیات و عوارض ورودی، گمرکی، حمل و نقل و بیمه می‌شود. این هزینه‌ها ممکن است بر اساس نوع کالا، قیمت آن، نرخ مالیات، نوع حمل و نقل و محل ورود به کشور متغیر باشد. شما باید این هزینه‌ها را به دفتر گمرک بدهید. برای محاسبه این هزینه‌ها، معمولاً به یک کارگزار گمرکی نیاز است که اطلاعات دقیقی از مشخصات کالا و مقصد ورود به کشور داشته باشد. همچنین، باید توجه داشت که بعضی از کالاها با توجه به قوانین و مقررات گمرکی کشورهای مختلف، مشمول معافیت از پرداخت مالیات و عوارض ورودی می‌شوند.

تحویل کالا

مرحله آخر واردات کالا از چین، تحویل کالا و نگه‌داری آن در انبار است. در صورتی که کالا فاقد استاندارد باشد، می‌توانید در عرض یک الی دو هفته کالای خود را ترخیص کرده و تحویل بگیرید.

واردات از چین

حمل کالا از چین به ایران

حمل کالا از چین نیز موردی است که شما باید در طی واردات کالا طی کنید. شما می توانید بسته به مشخصات بار خود و دیگر فاکتورهای تاثیرگذار مانند زمان مدنظر و میزان صرف هزینه، یکی از روش های حمل و نقل هوایی، دریایی، زمینی و ریلی و یا ترکیبی از اینها را برای حمل بار خود از چین به ایران انتخاب کنید و در یکی از گمرکات کشور، بار خود را جهت ترخیص آماده کنید. می توانید از خدمات شرکت بازرگانی طاتا نیز استفاده کنید. می توانید کالای خود را که از درب کارخانه و یا گمرک در چین بارگیری شده است، در محل انبار یا دفتر شرکت خود دریافت کنید و تنها زحمتی که در طی این فرآیند باید متحمل شوید این است که در محل درب انبار جهت نظارت بر تخلیه بار حضور داشته باشید.

انجام امور گمرکی و ترخیص کالا

دریافت مجوز ثبت سفارش کالا و انجام اقدامات لازم جهت ترخیص کالا نیز قدم بعدی است. پس از اینکه مراحل ثبت سفارش کالا را پیش رفتید و تعرفه گمرکی را پرداخت نمودید، می توانید به شرط وجود مدارک لازم و داشتن شرایط موردنیاز، بار خود را از گمرک ترخیص کنید. اگر قلق این مرحله را بلد نباشید حالا حالاها بار شما در گمرک می مانند و ممکن است اگر به عنوان مثال تاریخ انقضا داشته باشد حتی اصلا به مرحله مصرف نرسد! بنابراین این مرحله نیز نیازمند تجربه کافی برای ترخیص کالای شما در کمترین زمان ممکن می باشد.

بسیاری از مراحل بالا نیازمند این است که شما هم در کشور چین و هم در کشور ایران به صورت شخصیت حقوقی ثبت شده باشید و در هر دو کشور دارای شرکت باشید. تاسیس شرکت و دفتر کاری در کشور چین کار ساده ای نیست و به همین دلیل است که عموما افراد برای انجام تمام مراحل واردات کالا، هم در داخل کشور و هم در خارج از کشور، به یک شرکت بازرگانی بین المللی مورد اطمینان نیاز دارند.

هزینه واردات کالا از چین

هزینه واردات کالا از چین به ایران از چندین عامل تبعیت می کند که مهم ترین آنها روش حمل کالا از چین به ایران است. عواملی که بر روی هزینه واردات اثر می گذارند عبارتند از:

  • حجم و ابعاد کالا
  • هزینه انبارداری
  • روش حمل و نقل انتخاب شده
  • هزینه بازرسی کالا
  • هزینه های گمرک
  • هزینه مجوز ثبت سفارش و ارز تخصیص داده شده
  • هزینه قراردادها و بیمه کالا

در کل نمی شود فرمول یکسانی را برای تعرفه واردات کالا از چین به کشور تعیین کرد اما می توان از حداکثر معافیت ها و تخفیفاتی که قانون برای این کار لحاظ کرده است استفاده نمود و بدین ترتیب هزینه تمام شده واردات کالای شما را کاهش داد.

حداقل سرمایه برای واردات از چین

اگر می خواهید با حداقل سرمایه اقدام به واردات کالا از کشور چین کنید، باید حداقل هزینه های لازم برای هر بخش را در نظر بگیرید؛ به عنوان مثال محصولی را انتخاب کنید که هم ارزان باشد و هم حجم آن برای واردات با یک روش حمل و نقل متناسب باشد. در زمان ثبت سفارش کالا و ترخیص از گمرک نیز روشی را برای پرداخت وجه انتخاب کنید که ترجیحا نیازی به تخصیص ارز نداشته باشد و یا تعرفه گمرکی آن نزدیک به صفر باشد.

واردات از چین

مالیات نیز مورد دیگری است که باید به آن توجه کرد. اگر می خواهید کالای شما با هزینه کمتر مالیات روبرو شود باید در زمان بندی بسیار دقیق باشید چرا که افزایش زمان از میزان اعلامی، می تواند شما را دچار خسارت و مالیات بیشتر کند. حتما به قوانین مالیاتی-بازرگانی ایران مسلط باشید و صرف هزینه در این بخش را نیز به حداقل برسانید.

مورد دیگری که می تواند در کاهش سرمایه لازم کمک کننده باشد کاهش هزینه پرداختی پردازش کالا است. هر کالایی که می خواهد به کشور وارد شود باید یک اظهارنامه واردات داشته باشد. به عنوان مثال اگر اظهارنامه خود را الکترونیکی و با کمک یک مشاور زبده رد کنید هزینه کمتری را خواهید پرداخت.

به طور کلی، هزینه تمام شده نهایی کالا و میزان حاشیه سود آن در نهایت رقم زننده میزان سرمایه لازم است چرا که بسیاری از هزینه های اعمال شده برای واردات کالا از چین به صورت درصدی از هزینه تمام شده کالا اعمال می شود و هر چه هزینه کالا کمتر باشد، مسلما میزان هزینه های جانبی نیز کمتر می شود. حال هنر شما این است کالایی را انتخاب کنید که در عین صرف سرمایه کم، سود بالایی در داخل کشور برای شما داشته باشد.

شرایط و مدارک مورد نیاز برای واردات از چین

اگر حائز تمامی شرایط زیر هستید، می توانید شخصا و با مدارک شخصی خود اقدام به واردات کالا از چین نمایید اما اگر هر کدام را ندارید، باید یا آن مرحله را به یک شرکت معتبر بسپارید و یا کل کار را از صفر تا صد به شرکت موردنظر بسپارید چرا که به عنوان مثال در صورت نداشتن کارت بازرگانی، نمی توانید ادامه مراحل را طی کنید. مدارک موردنیاز برای واردات کالا عبارتند از:

  • کارت بازرگانی
  • شناسه تجاری
  • بارنامه و قبض انبار
  • گواهی کشور مبدا
  • گواهی استاندارد کالا
  • مجوز ثبت سفارش کالا
  • پیش فاکتور کالا
  • اسناد حمل و نقل کالا
  • پکینگ لیست
  • و سایر مدارک…

سوالات متداول

بهترین کالاها برای واردات از چین کدامند؟

پاسخ به این سوال براساس شرایط زمانی متفاوت است؛ اما به طور کلی هر ماده اولیه و محصولی را می توانید به شرط منبع یابی درست و تحلیل مناسب بازار داخل کشور از چین وارد کنید و به دست مخاطبان هدف خود برسانید. بازرگانی طاتا نیز در این مسیر در کنار شماست تا بتوانید موانع را پشت سر گذاشته و با کمترین هزینه، با هدف رسیدن به حداکثر سود اقدام به واردات کالا نمایید.

عموما دو دسته محصولات صنعتی و عمومی از چین وارد کشور می شوند. محصولات صنعتی، شریان حیاتی صنعت کشور هستند و عموما بازار هدف خود را دارند و با هدف مشخصی وارد کشور می شوند اما اگر قصد واردات محصولات عمومی از چین را به کشور دارید و از آینده آن مطلع نیستید، می توانید تحلیل بازار و اعتبارسنجی محصول مورد نظر خود را به شرکت بازرگانی طاتا واگذار نمایید تا مناسب بودن یا نبودن کالای موردنظر برای واردات را به اطلاع شما برساند.

حداقل سرمایه برای واردات از چین چقدر است؟

حداقل سرمایه بستگی به کالایی دارد که شما می خواهید به کشور وارد کنید اما بازرگانی طاتا این اطمینان را به شما می دهد که با منبع یابی دقیق می تواند کالاهای با حداقل سرمایه را نیز به شما معرفی کند.

واردات چه کالایی از چین با سرمایه کم ممکن است؟

تقریبا هر کالایی که شما فکرش را بکنید می توان از چین به ایران وارد کرد. گاها کالاهای ارزان سود بسیار بالایی دارند و در صورتی که سرمایه کمی دارید می توانید از این کالاها استفاده کنید. کالاهایی نظیر ساعت دیواری و ساعت مچی، لوازم آرایشی، آلات موسیقی، اسباب بازی، وسایل ورزشی، وسایل خانه، تشک، پلاستیک،انواع لباس ها مردانه و زنانه ، تجهیزات الکترونیکی مانند لوازم جانبی گوشی ، قطعات کامپیوتر مثل کارت گرافیک های ارزان قیمت و هارد و….جزو کالاهایی با سرمایه اندک محسوب می شوند.

آیا صفر تا صد واردات کالا از چین به ایران توسط شرکتی انجام می شود؟

بله، شرکت بازرگانی طاتا، صفر تا صد امور واردات کالا و محصول از چین به ایران را برای شما انجام داده و مراحل پیش و پس از آن مانند منبع یابی و ترخیص کالا از گمرک را نیز برای شما انجام می دهد.

بهترین و ارزانترین روش واردات از چین چیست؟

بهترین روش واردات پس از اطلاع از مشخصات کالا و بار شما تعیین می گردد.اما با وجود هزینه‌های اضافی، حمل و نقل دریایی همچنان ارزان‌ترین روش حمل و نقل برای واردات از چین است. در نظر داشته باشیدکه در صورتیکه حجم سفارش شما به اندازه کافی باشد امکان حمل دریایی میسر است و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر است.

واردات از چین توسط شرکت بازرگانی طاتا

یکی از فعالیت های شرکت بازرگانی طاتا، واردات از کشور چین است. چین به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان و یکی از مهم‌ترین مراکز تولید کالا، فرصت‌های بسیاری را برای واردات محصولات مختلف به ایران فراهم می‌کند.

طاتا در زمینه‌های مختلفی از جمله لوازم یدکی خودرو، قطعات کامپیوتر، موبایل و الکترونیک، لوازم خانگی، ماشین‌آلات صنعتی، لباس و پوشاک، مواد غذایی و مصالح ساختمانی از چین واردات دارد. با توجه به حجم بالای تولید و تنوع محصولات چین، طاتا می‌تواند با استفاده از شبکه بازرگانی خود، محصولات با کیفیت و با قیمت مناسب را به بازار ایران عرضه کند.

واردات از چین توسط شرکت طاتا، نه تنها به توسعه بازار داخلی کمک می‌کند، بلکه باعث ایجاد فرصت‌های شغلی و افزایش رشد اقتصادی نیز می‌شود. این فعالیت‌ها همچنین می‌توانند به تقویت روابط تجاری بین ایران و چین کمک کنند. در نهایت، هدف اصلی شرکت طاتا از واردات از چین، ارائه محصولات و خدمات با کیفیت بالا به مشتریان خود است.